Mat & recept

Recept på blåbärspaj

Blåbärspaj är en svensk sommarklassiker som lockar med sin knapriga smuldeg och den saftiga sötman från de härliga blåbären. Den perfekta kombinationen av syrligt och sött gör den till en favorit vid alla tillfällen, från avslappnade familjemiddagar till festliga tillfällen. Här är ett enkelt recept på en ljuvlig blåbärspaj som förslagsvis serveras med vaniljsås, perfekt för att förgylla vilken sommarkväll som helst.

blåbärspaj - Res Hållbart

Ingredienser till en blåbärspaj

För pajdegen till blåbärspajen:

  • 200 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

För fyllningen:

  • 6 dl färska blåbär
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl eller maizena

Till servering:

  • Vaniljsås, glass eller grädde

Så här gör du din blåbärspaj:

  1. Förbered pajdegen:
    • Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om varmluft).
    • Smält smöret och låt det svalna något.
    • Blanda vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt i en skål.
    • Tillsätt det smälta smöret och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
  2. Gör fyllningen:
    • Blanda blåbär, socker och potatismjöl (eller maizena) i en skål och rör om försiktigt så att blåbären blir jämnt täckta.
  3. Montera pajen:
    • Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter) eller använd en form med löstagbar kant.
    • Fördela hälften av smuldegen i botten på formen och tryck ut den jämnt.
  4. Fyll och grädda:
    • Häll över blåbärsblandningen jämnt över smuldegen i formen.
    • Strö resten av smuldegen över blåbären som ett täcke.
    • Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och blåbären bubblar lätt.
  5. Servera:
    • Låt pajen svalna något innan den serveras.
    • Servera blåbärspajen ljummen. Blåbärspajen är ljuvlig både som den är eller med vaniljsås, glass eller grädde för den som önskar det extra krämiga.
blåbärspaj - Res Hållbart

Detta är en perfekt avslutning på en sommarmiddag eller som en festlig avslutning på vilken måltid som helst! Och varför inte bjuda på en blåbärspaj mitt i den frostiga vintern som för tankarna tillbaka till sommaren?

Här har vi samlat fler recept som vi tror du kan tycka om.

Foto: Press
To Top
Translate »